Jak vybrat džem nebo marmeládu?

Džemy a marmelády se od sebe liší především kvalitou a tím pádem i svým složením.

Kdo by neměl rád džemy a marmelády? Nejlépe chutnají na chlebu s máslem. Anebo jako náplň do cukroví a dalších sladkostí. Existuje tisíc způsobů, jak si marmeládu a džem dopřát. Ale víte, která kritéria při výběru této sladkosti hrají neopomenutelnou roli?

  • Michaela, redaktorka Heureka.cz
  • Doba čtení: 5 minut

Typy

Marmeláda

Za marmeládu označujeme produkty, které jsou aspoň z 5 % tvořeny citrusovými plody, případně jiným ovocem.

  • Různé příchutě

  • Vyrábí se z ovocné šťávy

  • Někdy se označují jako ovocná směs

  • Mohou být i v bio kvalitě


Džem

Džem je takový produkt, který tvoří alespoň ze 35 % ovoce.

  • Z různých druhů ovoce

  • Džem s označením extra je vyroben z celého, krájeného či drceného ovoce

  • Neobsahuje chemické konzervanty ani syntetické barvivo

Čeští výrobci někdy marmeládu nazývají jako ovocnou pomazánku. Dále platí, že za marmeládu lze označit jen ty produkty, které jsou alespoň z pětiny tvořeny citrusovými plody.

Podle čeho vybrat

Podíl rozpustné sušiny

Důležitou vlastností džemu je, kolik rozpustné čili refraktometrické sušiny obsahuje. Refraktometrickou sušinou máme na mysli rozpustné látky, jako jsou cukry a organické kyseliny, které jsou v džemu přítomny. Na etiketě je tento údaj uveden jako celkový obsah přírodních sladidel v gramech na 100 g džemu. Obsah samotného cukru je taktéž na etiketě uvedený a to v tabulce výživových hodnot.

Aby bylo možné džemy označit za výběrové neboli extra, musejí obsahovat aspoň 60 % refraktometrické sušiny. Na etiketě tedy bude napsáno, že na 100 g výrobku připadá minimálně 60 g přírodních sladidel. Dále rozlišujeme:

  • Výběrový džem méně sladký - obsahuje 52 až 59 % refraktometrické sušiny
  • Výběrový džem se sníženým obsahem cukru - obsahuje maximálně 40 % sušiny

Množství ovoce

Čím více ovoce džem obsahuje, tím pochopitelně lépe. Aby mohl být džem skutečně označován jako džem, musí obsahovat minimálně 35 % ovoce.

Vyhláška 157/2003 Sb. předepisuje, že do extra džemů musí být přidáno nejméně 450 g ovoce na 1 kg výrobku. Ale u rybízu, rakytníku, jeřabin, kdoulí nebo šípků stačí pouze 350 g. Zázvorový džem může obsahovat pouze 250 g ovoce na 1 kg výrobku. Co se týká obyčejného džemu, pak postačí 350 g ovoce na 1 kg. U rybízu, jeřabin, rakytníku, kdoulí a šípků je to 250 g.

Ovoce

Marmelády a džemy mají mnoho příchutí. Mezi nejrozšířenější příchutě marmelád patří:

Další příchutě
Hlídejte si podíl ovoce i takzvané rozpustné sušiny.

Džemy nesmí obsahovat žádné chemické konzervanty ani syntetická barviva. Vyhláška 157/2003 Sb povoluje přibarvování červenou ovocnou šťávou a šťávou z červené řepy. Dále mohou obsahovat citrónovou šťávu, pektin jakožto želírující látku a tuky jako odpěňovač.

Hmotnost

Kolik marmelády zkonzumujete během týdne nebo měsíce? Dopřáváte si ji každý den? Pak si pořiďte větší balení. Jestliže marmeládu používáte například na pečení nebo jen příležitostně, možná si vystačíte s menším balením.

Jemné marmeládové řezy

Chybí vám nápad na rychlý a přitom výtečný zákusek k nedělní kávě? Nebo k odpolednímu čaji? Anebo na zákusek, který si můžete dát zkrátka jen tak? Vyzkoušejte třené řezy.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku rozpuštěného másla
  • 4 vejce
  • 1 vanilinový cukr
  • 0,5 prášku do pečiva
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 90 g vaší oblíbené marmelády
  • Máslo na vymazání formy
  • Šlehačka nebo čokoláda na vaření

Postup:

  1. Ve větší míse si vyšlehejte vejce, vanilinový a krystalový cukr.
  2. V další míse promíchejte prosetou mouku a prášek do pečiva.
  3. Suché ingredience pomalu zapracujte do vyšlehaných vajec. Přidejte mléko, rozpuštěné máslo a citrónovou kůru.
  4. Těsto vylijte na pekáč či plech vymazaný máslem, případně vystlaný pečícím papírem. Pečte 25 až 30 minut na 175 °C.
  5. Poté nechte těsto vychladnout a podélně ho rozkrojte na dva pláty. Spodní díl potřete marmeládou a pak na něj položte vrchní plát.
  6. Vrchní plát těsta můžete dozdobit šlehačkou nebo rozpuštěnou čokoládou.

Příslušenství

Medy

Čokoládové a ořechové pomazánky

Cereálie a müsli

Pečicí formy

Mouky

Sladidla

Cukr

Pečicí papíry a fólie

Nejčastější otázky

Co je bio marmeláda?

Bio marmelády a džemy jsou vyrobeny z bio ovoce a neobsahují žádné konzervační látky, barviva ani aromata nebo siřičitany. Obsahují vysoký podíl ovocné složky.

Jak se liší ovocná pomazánka od džemu?

V ovocné pomazánce může být méně ovoce, ale nemusí. Do pomazánek lze totiž zařadit i produkty s vysokým obsahem ovoce, ale nižší refraktometrickou sušinou. V ovocných pomazánkách navíc mohou být přítomny chemické konzervanty, ale džemy jej obsahovat nesmí.

Některé marmelády a džemy obsahují agar. Je škodlivý?

Jde o přírodní polysacharid, který se vyrábí z červených mořských řas. Má vysokou gelující schopnost, a proto se do džemů a marmelád přidává. Škodlivý rozhodně není, najdete ho i v bio produktech.